Opinie: de apotheker, een onbekende held?

Mevrouw staat aan de toog met een voorschrift voor Mijnheer: “Hij is ziek, waarschijnlijk corona. Eigenlijk zou ik in quarantaine moeten blijven maar wie doet dan de boodschappen?’ Ze hoest een paar keer. De affiche bij de ingang is nochtans duidelijk: ‘Bij symptomen, kom niet naar binnen maar bel de apotheek…” Een welbekend scenario voor officina-apothekers. Dit is eerstelijnszorg.

Informeren, sensibiliseren en geruststellen

Vanaf het begin van de pandemie kreeg het beroep een extra dimensie. Naast de ‘klassieke uitdagingen’ van het apothekersberoep wordt er nu 8 uur lang met mondmaskers achter plexiglas gewerkt, medicatie wordt meer aan huis gebracht. Corona is nu ook hét gespreksonderwerp bij uitstek in de apotheek: naast adviseren is er nu ook sprake van informeren en geruststellen. Een extra dimensie dus die heel wat tijd en energie vergt maar die niet tastbaar of zichtbaar is. De rol van de apotheker bij de initiële aanpak van de crisis werd niet vernoemd, erkend of naar waarde geschat. Apothekers waren onbekende helden.

Cruciale rol bij de vaccinatiestrategie

Daar is nu verandering in gekomen! Alle apothekers krijgen een cruciale rol bij de vaccinatiestrategie.

Enerzijds werken ze mee aan de grootste vaccinatiecampagne aller tijden door de sensibilisatie door te trekken tot binnen de apotheek. Aan hen om risicopatiënten op te sporen en de twijfelaars over de streep te trekken.

Anderzijds zijn apothekers onmisbaar in vaccinatiecentra. Farmaceutische experten zijn er verantwoordelijk vanaf het moment dat de vaccins toekomen totdat ze toegediend worden.  

En vergeten we tenslotte de apothekers niet die vrijwillig achter de schermen werken van deze campagne.  Zij die vanaf het begin mee betrokken zijn bij de opzet ervan, bij het oprichten van vaccinatiecentra of bij de uitwerking van de rol van de farmaceutische experten. Vele uren brengen zij door om alles tot in de details te regelen en te voorzien. Dankzij hun gedrevenheid heeft elke apotheker vanaf nu een erkende en tastbare missie in deze coronatijden. 

Apothekers behoren wel degelijk tot de helden van het jaar!

Apr. Stéphanie Leys

Senior Trainer Farmad
Farmaceutisch Expert vaccinatiecentrum Alsemberg