Voorschrift op Zak.

De gratis app die alle openstaande elektronische voorschriften bijhoudt.

Voorschrift op Zak, de eerste digitale portefeuille voor persoonlijke voorschriften, is voortaan gratis beschikbaar in de app stores of via voorschriftopzak.be.

Deze app komt precies op tijd, want er beweegt wat rond het elektronisch voorschrift.

Het papieren voorschrift is niet meer verplicht

Vanaf 15 september 2021 voorziet het RIZIV een zachte overgang naar het elektronisch voorschrift. Tot nu toe was de voorschrijver nog verplicht om een papieren bewijs van elektronisch voorschrift af te printen en aan de patiënt mee te geven. Dat verandert nu, voortaan kiest de patiënt zelf of hij al dan niet een papieren voorschrift wil krijgen.

Empowerment van de patiënt

Papieren voorschriften hebben nogal wat nadelen: ze slingeren rond en liggen in de weg, maar als je ze nodig hebt dan vind je ze niet, en voor vervallen of verloren voorschriften moet je kopietjes vragen.

Voortaan kan de patiënt die dat wil zijn voorschriften uitsluitend digitaal krijgen. Met de gratis app Voorschrift op Zak kan die patiënt rekenen op een handige tool om zelf zijn digitale voorschriften te beheren.

Voorschrift op Zak is voor iedereen beschikbaar op smartphone, tablet of PC. De patiënt kan de app gratis downloaden in de app stores of via voorschriftopzak.be.

De app is gevalideerd door de overheid. Na persoonlijke identificatie via itsme® krijgt de patiënt beveiligde toegang tot de persoonlijke, authentieke voorschriften die beschikbaar zijn op de Recip-e server (het overheidsplatform waar alle elektronische voorschriften op worden bewaard tot ze door de patiënt gebruikt worden).

De digitale driehoek

Meer tijd voor zorg is het motto van de digitalisering. Dan moeten arts, patiënt én apotheker wel kunnen vertrouwen op een erkende tool die de informatieflow tussen de partijen betrouwbaar en eenvoudig maakt. Dat kan heel eenvoudig met de app Voorschrift op Zak:

  • Ze toont een digitaal overzicht van alle openstaande voorschriften.
  • Met vermelding van voorschrijver, datum van voorschrijven en geldigheid, geneesmiddel en
    dosering.
  • Ze maakt digitaal doorsturen eenvoudig. De code op het voorschrift kan ook in een apotheek naar keuze worden getoond om het product te verkrijgen.

Iedereen wint

De app maakt het leven van dokters, patiënten en apothekers een stuk makkelijker:

  • Minder papierwerk en tijdswinst voor de arts
  • De patiënt heeft zijn voorschriften steeds bij de hand en stuurt ze eenvoudig door naar de apotheker
  • De aflevering in de apotheek verloopt snel en efficiënt.

Sébastien De Vos
Product Manager Farmad